torsdag 30 juli 2009

Katter i korg

bloggbilder 119

 

 

Visst är vi söta när vi sover i mattes korg!

 

 

 

Nu har jag vävt 1 meter av mitt förklädes tyg, det går sakta framåt.

Skulle behöva ett maskinellt tillslag av slagbommen men det kostade en del såg jag på AK:s snickeriers hemsida som säljer en sådan mojäng. SUCK! Är det någon som vet någonstans där det är billigare får ni gärna säga till.

onsdag 29 juli 2009

Lådvärmare

Nu när det regnar kan man passa på och städa lite i lådorna. Ja inte för att jag slänger något jag bara omplacerar lite…

Då hittade jag det här projektet som jag lagt åt sidan till förmån för något annat projekt som antagligen ligger i någon annan låda dit jag inte kommit ännu.

bloggbilder 122

Jag tillverkade lite brickor för brickbandsvävning för många år sedan och gjorde lite olika försök i både kvalitet och mönster.

Här är det bomullgarn 8/2 , vilket funkade bra.

 

bloggbilder 121

Här är det julgranar i lintov vilket inte funkade så bra då garnet blev slitet och gick sönder.

 

 

 

 

bloggbilder 120

Detta skulle bli ett hundhalsband i bomullsmattvarp.

Funkade bra och det är egentligen bara metall-grejerna som ska dit, de ligger kanske i en annan låda hmm. ..

 

Vi får se vad jag hittar i nästa låda…..är det något intressant så kommer det in här på bloggen för allmän beskådan. Ibland blir jag lite smått irriterad på mig själv för alla bra idéer som bara hamnar i lådor.

måndag 27 juli 2009

Sommartider

Tiden springer iväg och jag har bara bär i huvudet. Skogen är full av blåbär och det är ju faktiskt ett slöseri med nationens resurser att bara låta dom sitta där till ingen nytta…. så jag plockar  och plockar. Dessutom måste jag ju jobba lite också, har börjat idag efter tre veckort semester.  Känns ändå rätt bra.

Nu har jag gjort 7 liter vinbärs saft, och 4 liter drottningsylt. Nu får det vara bra för i kväll. Men fler bär väntar på mig i skogen…

Här är en liten bild på en skönhet som jag aldrig träffat på förrän nu i sommar då vi var på besök på Äskhults by i Halland.  En by som inte är skiftad på 1800-talet och som ligger kvar i ursprungs skick.

I hagen där hittade jag denna damen:

bloggbilder 087

Nattviol är hennes namn. Fick slå upp det när jag kom hem för jag kände henne inte sedan tidigare.

Äskhults by var charmig:

bloggbilder 090

Ha nu en fortsatt mysig sommar i allt regn. Kura med en god bok och tänk på mig som är ute och jobbar i regnet.

torsdag 23 juli 2009

Semester tripp!

Regnet forsade ner i de tre dagar vi var ut på semester tripp men vad gör det. Finns inget dåligt väder finns bara dåliga kläder!

bloggbilder 100

Den här lilla söta rosen hittade jag i den franska trädgården på Julita gods. Den heter Linaeus och tillhör gruppen moderna buskrosor. Den är förädlad 2007.

 

 

bloggbilder 099

Franska parken var mycket vacker med massor av fina rosor. Vi fick ägna lite tid åt att vandra runt i trädgården på Julita och titta eftersom inget öppnade förrän kl 11.00. Vi insåg ganska snart att semester-Sverige har bara öppet mellan 11 och 17 vilket gjorde det något knepigt för oss vi lyckades antingen komma för tidigt eller inte hinna till nästa ställe förrän 5 i 5. Nåja naturen stänger ju i alla fall inte!!!

bloggbilder 109

Till slut nådde vi fram till Värmland och tog oss upp på Tossebergs klätt där vi kunde beskåda landskapet så där lite grand från ovan. Här syns Fryken i riktning söder ut mot Sunne.

 

Vill ni sedan se vad vi gjorde nästa dag så tittar ni in till Birgitta på “Utsikt från vävstugan” eftersom hon och jag och våra kära hälfter tog en gemensam tur till Gammelvala.

fredag 17 juli 2009

Äntligen!

bloggbilder 091

Så kom jag då till slut igång.

Det här är en rosengångs väv som är en analys av ett gamalt förkläde som jag skulle tro är vävt någon gång tidigt 1900-tal eller så. Jag misstänker att Elsa väverska i Kämpinge ligger bakom originalet som syns på nästa bild

Materialet är bomulls garn 20/2 i både varp och inslag

 

 

bloggbilder 094

Det ser ut som om inte färgerna är de samma men det är de faktiskt, enda skillnaden är att den mörkblå färgen är lite mörkare i vävstolen än på originalet. Ljuset är dock så olika i vävstugan och ute så därför blir bilderna något felvisande.

Detta förkläde fick jag av min farfars syster och då kallade hon det för ett “fiskeforkle`” dvs ett förkläde man använt när man rensat fisk.

tisdag 14 juli 2009

Suck!

Nu har jag lagt ner två dagar på att solva och skeda och knyta upp och ner och så visar det sig att jag solvat fel!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ja det är bara mitt eget fel så jag kan inte skylla på någon annan men nu får jag göra om och det som skulle varit på 4 skaft, blev först på 7 skaft och är nu på väg mot 9 skaft. Analysen visade sig vara något inkorrekt…hmmm.

Jag får köpa en större vävstol om jag ska hålla på så här!

Plockar lite bär och svamp mellan varven, det finns mycket blåbär i skogen så det är bara till att ut och plocka. Hunden hänger med och äter nog lika mycket bär som jag hinner plocka.

Åter till solvningen…… Ha det bra alla bloggvänner!

måndag 6 juli 2009

Utställning i Ödenäs

bloggbilder 084

bloggbilder 085

Här kommer bilderna från Vävformgivningens utställning i Ödenäs.

Vackert väder!

Jo idag är det riktigt vackert väder, det regnar. Jag har väntat på detta underbara regn så länge så jag gick ute och njöt i förmiddags när det kom.

Ibland skapar det ena det andra. Här har jag gjort en liten “tavla” till en liten pojke som föddes nu i sommar. Inslaget är lingarn från pojkens farmors mors gömmor som jag fått en gång. Snubblade över de gamla härvorna när jag letade efter annat lingarn.

bloggbilder 083Har sedan broderat lite med silvertråd. Inte helt enkelt den liksom lever sitt eget liv.

Nu ser jag fram emot en regnig vecka då jag kan sitta i vävstugan och skapa utan att känna krav på att jag måste vara i trädgården.

onsdag 1 juli 2009

Varmt och härligt!

Man ska inte klaga på vädret men nu är det väl varmt.. PUH

Har varit i vävstugan och plockat lite med min prov väv.

Fick för mig att jag skulle spinna lite av det linet jag odlade för mer än 10 år sedan och använda i mitt prov.

                       bloggbilder 082 Så här blev resultatet.

Lite luddigt, och inte särskilt jämnt spunnet.

Fick ut i skogen och tälja till ett linfäste till spinnrocken också.

Lite provisoriskt men det funkade!

Se upp för värmeslag och solutslag!

Jag håller mig till Väv slag !