Dagens ämne är en mycket märklig företeelse som jag inte stötte ihop med förrän jag flyttat till Västergötland.
Så här går det till:
Syföreningen samlar, broderar, handlar och skänker så hela rubbet till auktionen. Lotter säljs på lottlister i god tid före evenemanget. När så dagen kommer är det annonserat till kl 18.00, men då mina vänner är redan hela tombolan med lotter tom och alla lottringar slutsålda. Jag gjorde tabben i fjol att komma till kl 18 och insåg att alla redan satt på plats i salen. I år var jag 10 min före utsatt tid och fick de sju sista lotterna i tombolan!!
Nu startar det med luciatåg som det alltid har gjort. Där efter har prästen ett litet kåseri och så blir det kaffe och hembakade lussebullar.
Nu startar fas 1 i auktionen, prästen försäljer till högstbjudande varor från bordet och ställningen längst fram, små flickor springer på lätta fötter ut med de olika objekten och hämtar in pengarna. Undantag för syföreningens egna medlemmar som har krita och två kvinnor med myndig uppsyn sköter protokollet i hörnet så att ingen kommer undan.
Då reser sig helt plötsligt de två myndiga kvinnorna och talar om att nu inleds fas 2, gottepåsförsäljning! Påsarna kostar 30 kr/st och på varje påse finns ett nummer som man kan vinna något på. Lämmeltåget från längre ner i salen börjar och alla river för att få tag på en gottepåse. Så dras vinnarna och några blir även lyckliga ägare av en ost, en tomte och en choklad kalender. Så återupptas auktionen.
Plötsligt reser sig åter de myndiga kvinnorna sig och proklamerar fas 3, brödförsäljning. Samma visa som med gottepåsarna fast nu kostar varje påse 100 kr/st. Lämmeltåg-dragning-vinnare och tomtar och så går vi tillbaka till auktionen igen.
Efter ytterligare en stund är det så dags för fas 4, blommförsälning. Nu säljs cyklamen för 100 kr/st och lämmeltåget startar åter. Ny dragning-nya vinnare och så är vi på spåret igen för fortsatt auktion. Vi når så fram till den största och vackraste duken. Buden haglar men en kvinna är enveten och hänger med. Sanningen är att brodösen av duken alltid köper sin egen duk och kvinnan håller i hela vägen. En nyinflyttad kvinna har inte förstått spelet och följer med högt upp i år för hon har verkligen bestämt sig för den här duken. Brodösen ger sig inte och som vanligt får hon köpa sin egen duk för 1000 kr. Lite högre i år eftersom hon fick lite mer konkurrans än det brukar vara då alla andra är införstådda i spelets regler. Brodösen är dock inte ledsen för det för hennes mening är att det ska komma in mycket pengar till föreningen och då vill hon att man ska bjuda mot henne.
Ett annat spel som sker under auktionen är de två väninnorna som sitter sidan om varandra och bjuder mot varandra också för att få in mer pengar till föreningen under kvällens lopp samlas både det ena och det andra på deras bord så de får knappt själva plats.
Så kommer fas 5, clementin försäljning. Här säljs nu två clementiner för 10 kr och lämmeltåget startar igen. Inget lotteri på detta.
Så slutför man auktionen och man börjar dra vinsterna på lotterierna i hallen som en annan kom för sent till och så dragningen på det stora lotteriet som man skrivit på listor tidigare under hösten och så är alla nöjda och glada och kan gå hem med sina matkorgar, ostar, tomtar och brödkakor.
Årets syföreningsauktion är till ända. De myndiga kvinnorna räknar ihop och sammanlagt har kvinnorna sytt och skänkt och köpt tillbaka sina prylar för 20 000 kr som ska gå till välgörande ändamål.