söndag 10 juni 2012

Församlingsutflykt

Idag har jag varit på utflykt med församlingen. Vi har varit i Husaby kyrka bla.

husaby1

som vanligt hamnar allt textil i blickfånget. Denna rana hängde vid dopfunten i Husaby kyrka. Lite annorlunda då de flesta brukar ha så stela motiv, denna var mera lekfull.

husaby2

I entren stod denna smides ljushållare. I den trekantiga röda mittelsaken lyste det och mönstret var i genomskinligt guld som ljuset strömmade ut genom.  Tillverkad av smeden Terese inte långt därifrån. Ett underverk i vackert hantverk! Tände ett litet ljus naturligtvis i denna bärare som jag alltid brukar när jag kommer till nya kyrkor. Jag brukar tända ett ljus för min farmor och har så gjort sedan hon gick bort men nu får hon dela ljus med  mormor och det tror jag inte hon har något emot.

Församlingsresan avslutades i Falkängen där vi gick i alla hantverksbodarna. Jag tog inte ett enda kort!! Det fanns helt enkelt INGET nytt under solen. Det var tråkiga trasmattor, tråkiga traslöpare, dockor och babykläder som jag sett förut, ståltrådsslöjd i parti och minut. Det är i och för sig vackert med trä men smörknivar och svepaskar har vi sett förut. Vinglas som hängde i luften var ju lite kul men inte praktiskt, vem vill diska hela tiden. Silverslöjdarna fortsätter att veckla ihop gafflar och det enda lite roliga var ett armband i silverringar med ett keramikhjärta i.

Jag hoppas på hemslöjdens 100 års jubileum i Stockholm för om det är så här slöjden ser ut i Sverige idag så krävs det ett upprop på förändring, föryngring och förnying!

 

I vävstolen har kontramarschen kommit på plats.

väv

S1052480

Dock blev inte väven som jag satte upp så som jag hade tänkt mig men det är inte kontramarschens fel. Jag hade helt enkelt krånglat till det för mig och en del hänger nog ihop med att jag skulle behövt två varpbommar för den här uppsättningen. Då får man tänka om och nu blir det en gardin i fantasibindning istället.

S1052481

Ja det syns ju inte här men det är en blandning mellan tuskaft och panama. Skälet blev i alla fall kanon med kontramarschen. Jag hängde upp det i snören ifall det skulle behöva ändras något men nu kan jag nog införskaffa lite tex-solv så att det blir en mer permanent konstruktion.

Nu väntar vi på sommar och värme, nya friska idéer och ett livligt hantverksliv. Jag tror att det ska bli mitt Cartago ett tag.

3 kommentarer:

 1. Den där smidesljushållaren verkar ju fantastisk!
  Men trist att det inte var något nytt och roligt i hantverksbodarna...
  Kram, Monica

  SvaraRadera
 2. Gratulerar till den lyckade konstruktionen. Lasse hälsar också och tycker du gjort ett bra jobb. Lycka till med gardinen, den ser fin ut tycker jag. Kram från Lisbeth och Lasse

  SvaraRadera
 3. Hej! Som jag sagt, så behöver vi nog förnya oss i hantverket och komma med lite annorlunda saker.
  Läste just att Vävmässan 2014 blir i Umeå! Då får vi långt att åka, men visst ska vi väl dit.
  Nu är jag hemma igen.
  Kram Birgitta

  SvaraRadera