söndag 4 juli 2010

Fynd

Hade turen att det var loppis när jag var i Kämpinge under midsommarhelgen och kunde fynda:

bloggbilder 2 237

En bok om Skånska yllebroderier, en bok om skånsk knyppling och en diskhandduk. Böckerna är sådana som jag saknat i min bokhylla och den om knyppling har jag lånat tidigare för att kopiera ur. Nu har jag den själv och känner mig rik!

I dagarna kom det ut en ny bok som jag köpte idag och genast börjat läsa. Den heter “Pojken som hade två kajor” och är skriven av en av mina allra bästa vänners bror, Paul Johansson.

bloggbilder 2 238 Den är ett tidsdokument mellan 1930 och 1950 tal. Jag har bara börjat läsa den ännu och kanske jag gillar den extra mycket då jag kan höra Pauls röst inuti mitt huvud när jag läser, men så här långt är jag förälskad i denna bok.

Ett citat ur boken “ Trots både halmfläkt och agnfläkt höll dock tröskningen på en stor del av vintern. Var säden svårtorkad på hösten blev det en hel del damm i luften…. Hela ladan var dock lika full av stoft. Varför dog vi inte direkt? kan man undra.”

Det finns även andra minnen från lek, skola och hushålls skötsel. Ser fram emot att få läsa boken i sommar.

I går hade vi här 32 grader varmt och väl-timat så körde vi naturligtvis hö på årets än så länge varmaste dag. Hö-pressen krånglade och vägrade knyta ( har redan i ungdomen kommit på kant med pressar, speciellt de av märket Mc Cormic) så vi fick fråga grannen så snällt om vi fick låna deras, vilket löste problemet. Den var dessutom i bättre skick än våran och gick mycket tystare. Den hade också den fantastiska egenskapen att man kunde svänga höger-varv med den vilket jag uppskattar. Jag har liksom aldrig kommit underfund med hur man lägger upp körningen med en vänstersvängande press. Det passar inte min hjärn-konstruktion.

Tills vi hörs igen………… sköt om er

3 kommentarer:

 1. ;) Ja visst har jag det.
  Det enda som behövs är lite medgörligt virke och en vass kniv. Kanske lite fantasi också. Tack snälla!
  /Lina

  SvaraRadera
 2. Vilka fynd du har gjort! Var det på Lion's?
  Kul i alla fall! Och jag förstår att det måste vara något alldeles särskilt att läsa en bok av någon man känner! Ses kanske i sommar?
  Kram, Monica

  SvaraRadera
 3. Vad tråkigt att du inte kom och överraskade mej i Brunskog. Men vi får ses en annan gång istället. Helst när tempen är lite mer normal så man orkar vara sej själv. Som du vet tål jag inte värmen, men det var bara att uthärda.
  Jag beställde fint garn på mässan. Ett mjuk skönt ullgarn med merino i och härliga färger.
  Nu ska jag försöka sova lite. Hoppas hundarna kan hålla tyst i natt. Vid två igår natt skällde de och jag gick upp och tittade ut genom fönstret och då satt en söt räv utanför altan. Inte underligt att de skällde då.
  Ha det så gott.
  Kramen Birgitta

  SvaraRadera