söndag 28 augusti 2011

Höst eller ?

Förra helgen var jag på Ystad tattoo. Ystad visade sig från sin soliga sida och vi hade tur med vädret.

Jag var nog mest imponerad av den franska musikkåren som även hade kvinnor iklädda kjol. Mycket vackert måste jag säga.

franska

Det syns lite dåligt eftersom dom sitter ner men kvinnorna hade långa svarta stövlar med hög klack och svart kjol med likadana röda revärer som männen hade på sina byxor. Jätte snyggt!

Annars var nog polska musikkåren den absolut bästa.

Lite stämning blev det på kvällen när regementet belystes med rött ljus och trumpeterna spelade så vackert.

bloggbilder 4 247

Avslutningen med alla musikkårer spelande L. Sandells “Bred dina vida vingar” med tapto på trumpet var helt underbart, inte ett öga torrt, åtminstone inte mina!

Så måste jag även ge ett litet boktips.

bloggbilder 4 248

bloggbilder 4 249

Boken heter “Så var det…” och är skriven av Hagbard Isberg som var präst i Malmö för 100 år sedan. Boken är tryckt i Malmö 1959 och några år härefter avled Hagbard Isberg. Om ni vill förfasa er och snyfta en skvätt så är detta den rätta boken, både skrämmande och hjärteskärande.

Hagbard skriver om livet bland fattigt folk i Skåne och om hur livet såg ut för fattiga, handikappade och barn utan föräldrar. Han skriver om den eftersläpande lagstiftningen som gynnade mödrar som inte ville ta sig an sina barn och missgynnade barnen som hamnade hos änglamakare, fosterfamiljer och som hela livet undrade vem som var deras mor.

Läs den !!!!!!!!!!!!!!!!

Om man är det minsta intresserad av hur människor levde för 100 år sedan så är detta en bok att läsa. Det var en tid då man inte hade råd att vara känslig, inte kunde vara med på makens begravning då inga pengar fanns till tågbiljett. När man med amputerade ben drog sig fram på grusvägarna på en kärra under benstumparna och med händerna i gruset. Hur oäkta barn dömdes av samhället som sämre än andra. Hur samhället tvingade kvinnor att lämna bort sina barn för att behålla sin heder. Men barnens heder var det ingen som tänkte på. Vad kostade det att utackodera sitt barn på evig tid?  Att köpa sig fri! Läs Hagbard Isbergs bok och få svar på dessa frågor. En förskräcklig historia om fattigsverige, eller är det verkligen en historia om fattig!! Sverige. Var det kanske de rika som hade mest att vinna på detta system?

Om inte ni hittar den någon annanstans så finns den i alla fall på Stifts- och landsbiblioteket i Skara. De har riktiga rariteter på det biblioteket och jag är alltid dem lika tacksam för vad de kan hitta åt mig! Har en förmåga att alltid leta efter mysko titlar men än har de alltid kunnat hjälpa mig!

2 kommentarer:

 1. Vilken snygg löpare du har under boken. Visste inte att du hade en sådan.
  Nu går det snart tills jag kommer och vi ska ut och roa oss i Borås.
  Kram Birgitta

  SvaraRadera
 2. Den boken låter väldigt intressant och väldigt sorglig! Och det är ju bara 100 år sedan...
  Litet bättre har det väl ändå blivit?
  Kram, Monica

  SvaraRadera