fredag 7 augusti 2009

Hembygdkänsla

Har funderat över detta ikväll. Varför är hembygdtraditioner så mycket   starkare i vissa delar av Sverige än andra.

Du kan säga att Skåningen är dryg, matglad, de äter spettkaka, äggakaga, de har ett eget språk i mångt  och mycket och de har en speciell textil kultur. I Dalarna har man sin speciella dräkt kultur och på Birgitta verkar det som om man värnar mycket mer om sin textilkultur i Värmland än här i Västergötland. Jämtarna yrar om sjöodjur och egen republik och Hälsingarna har sina gårdar och har satt sitt avtryck på kulturens karta. Smålänningen är snål och Blekinge har sin Blekingesöm.

Västergötland känns lite anonymt i detta avseendet. Vi har Toarpsdräkten men sen då? Nu retar jag säkert någon men det är meningen. Tala om för mig vad det innebär att vara Västgöte. Vilken nationalrätt är det som gäller? När blir en Västgöte euforisk ( och nu menar jag inte när något fotbollslag från Borås gör mål på portugiserna).  Nu har jag bott här i 13 år och vet fortfarande inte vad som gör en Västgöte till en Västgöte.

Lite funderingar så där i kvällningen. Lovar att inte vara lika filosofisk nästa gång.

2 kommentarer:

 1. Hej på dej!
  Jag kan inte hjälpa dej med dina frågor, även om jag bodde 20 år i Västergötland. Jag hörde ett talesätt när jag bodde där och det var: Smålänningen frågar VAD det kostar, medan Västgöten undrar OM det kostar nå't. Så på så vis måste ju västgöten vara snålare än smålänningen. Hänger du med? Så då känns det ju bättre för mej att vara smålänning! Skåningarna får du svara för.
  God natt med dej och dröm sött.
  Kramisar Birgitta

  SvaraRadera
 2. Grattis till dej också till 5 månaders bloggande. Visst har vi haft roligt.
  Jag har också fått kort av B-M från Åland. Ja det var den resan hon pratade om.
  Du får väl komplettera med mer garn. Du kan ju ringa så skickar de och småposter skickar de som brev.
  Här har regnat idag och mullrat, så jag får vara uppmärksam på det. Det är kvavt också.
  B har fiskat abborrar idag och plockat kantareller. Jag har dragit på ripsmattan och börjat lite med solvningen. Men jag har ingen fart på det.
  Ha det så gott nu och hoppas att migränen gått över. Kramisar Birgitta

  SvaraRadera