lördag 15 augusti 2009

Utflykt till Göteborg

Nu är det kulturkalas i Göteborg och jag och dottern tog en heldag där. Vi vandrade runt i trädgårdsföreningen där hade de konsthantverk. Massor av vackra saker, mycket keramik och stickat.

Christina Edursdotter från Kinna hade fantastiska stickade saker och även  Mariedal Design från Alingsås hade mycket fint att visa.

Vi tog en sväng förbi Bohusslöjd och i skyltfönstret där hade man en häftig matta:

bloggbilder 180

Den var 80x250 cm och kostade lite över 2000 kr.

Men visst var den i häftiga färger, kanske lite svårplacerad eller vad tror ni?

 

 

 

 

 

Vi gick också en sväng på Rhösska museet, det som är så bra med kulturkalaset är att alla inträden är gratis. Vi tittade lite på studentalster där men mest fascinerad blev jag av museets fasad. I teglet hade man före bränning ritat figurer. Enligt en dam som jobbade där var det arkitekten Carl Westman som själv gjort många av figurerna på tegelbruket vid tillverkningen men även en del av tegelbruksarbetarna hade kluddat på stenarna. Detta gjordes någon gång 1912-1916. Här kommer några bilder på den tidens graffiti:

bloggbilder 181

 bloggbilder 184

bloggbilder 195

bloggbilder 182Den sista bilden är nog den mest kontroversiella. Detta var före Hitlers tid och då var svastikan solens tecken och fanns även med i den textila konsten, formen är stiliserad och lätt att väva. Idag kopplar vi den naturligtvis till något helt annat.

Så ett gott råd, när ni kommer till Göteborg, besök Rhösska museet och gå en runda runt huset och titta på fasaden den är helt fantastisk.  

Ha nu en fortsatt t revlig helg. Nästa inslag blir nog lite bilder från trädgårdsföreningens växthus men det tar vi då, den som har något gått att vänta på väntar aldrig för länge.

I kväll har vi dessutom Ljusrace i byn här och då släpper vi flera tusen ljus i ån, vi hoppas på fint väder och kanske jag kan lyckas ta något kort på det också vi får se.

3 kommentarer:

 1. Vad trevligt med en tur till Göteborg. Jag gillar mattan du visar. Ja, ja vet vad du tänker. Här bara regnar det och är så himla blött. Har vävt lite på mattan idag och så har jag fixat till kantarellerna som B har plockat. Så det blev pizza med kantareller på till middag. Riktigt gott.
  Ha en fortsatt mysig helg.
  Kramais Birgitta

  SvaraRadera
 2. Fick du några fina bilder från Ljusracet i lördags? /Alf

  SvaraRadera
 3. Hej vilka intressanta bilder av teglet på Röhsska museet. De har jag aldrig sett trots att jag varit där så mycket. Måste kika på dessa nästa gång jag går förbi. Tack för tipset.
  Nu fick jag mig en funderare när det gällde mina tankar om blått... Visst är det så att havet är svart och himlen ljusblå ibland osv. Ljuset/solen spelar ju sin roll i färgupplevelsen såklart.
  /Meta

  SvaraRadera